«Τίποτα δε φουσκώνει το λογαριασμό ρεύματος όσο ο θερμοσίφωνας». Ήταν το σλόγκαν μιας διαφήμισης της δεκαετίας του ΄80 για ηλιακό θερμοσίφωνα. Σίγουρα η κεντρική ιδέα δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα. Από τότε βέβαια «κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι». Ο θερμοσίφωνας, ένα από τα βασικά υδραυλικά είδη, εξελίχτηκε και εκσυγχρονίστηκε։ Ηλεκτρικός, ταχυθερμοσίφωνας, ηλιακός, τριπλής ενέργειας.

Ο συμβατικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Σε μια γενική προσέγγιση, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μια κυλινδρική συσκευή, οριζόντια, κατακόρυφη ή επιδαπέδια, συνδεδεμένη με την παροχή νερού. Διαθέτει τοιχώματα με θερμομόνωση και ένα σώμα, που βρίσκεται στο μέσο της και ζεσταίνει το νερό.   Για μια τριμελή ή τετραμελή οικογένεια είναι πιο λειτουργικό να έχει χωρητικότητα 80 με 100 λίτρα, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σπιτιού για ζεστό νερό. Η απόδοση του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιείται με αντιστάσεις ή μπόιλερ. Το τελευταίο συνδέεται με το καλοριφέρ. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας γενικά υπόκειται σε φθορές, που συνήθως σχετίζονται με τη χρήση του. 

mafou.gr - Θερμοσίφωνες - Ecoline Pyramis Κάθετος

Ταχυθερμοσίφωνας։ Η λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελօύν οι ταχυθερμοσίφωνες. Ζεσταίνουν το νερό με ρεύμα, άμεσα και στην απαιτούμενη ποσότητα, χωρίς να το αποθηκεύουν, όπως οι κλασικοί ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες. Είναι μικρότεροι σε μέγεθος και συνήθως λειτουργούν τοπικά, τοποθετημένοι στο σημείο δράσης, χωρίς σωληνώσεις. Παραδείγματος χάρη κάτω από τον νεροχύτη κουζίνας, τον νιπτήρα του μπάνιου ή το ντους. Λόγω των ιδιοτήτων αυτών έχουν λιγότερες φθορές, θεωρούνται πρακτικοί στη χρήση και πολύ πιο οικονομικοί, σε σχέση με τους συμβατικούς. 

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας.

Τη δεκαετία του ΄70, μετά την πετρελαϊκή κρίση έρχεται στο προσκήνιο μια καινούργια συσκευή θέρμανσης του νερού μέσω της συλλογής ηλιακής ενέργειας. Πρόκειται για τον περίφημο ηλιακό θερμοσίφωνα που εξαπλώθηκε σημαντικά στη χώρα μας την επόμενη δεκαετία. Πλέον χρησιμοποιείται ευρέως από τα νοικοκυριά καθώς πρόκειται για το πλέον ενεργειακό είδος. Σημείο κλειδί για τη συσκευή αποτελεί η πλάκα απορρόφησης των ακτίνων του ήλιου, που καλύπτεται από τζάμι ώστε να παρακρατείται η θερμότητα. Κατόπιν διοχετεύεται στους σωλήνες ροής. Η δεξαμενή νερού συνήθως έχει χωρητικότητα 100 έως 200 λίτρα ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού.  

Τρόπος Λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα

Το ιδανικό σημείο τοποθέτησης του ηλιακού θερμοσίφωνα στην ταράτσα θεωρείται ο νότιος προσανατολισμός, έστω με ελαφρά απόκλιση, λίγων εκατοστών, για την καλύτερη και διαρκέστερη αξιοποίηση της ηλιοφάνειας. Τα διάφορα εξαρτήματα προστατεύονται με καθορισμένες τεχνικές και κατάλληλα υλικά. Υπάρχει και ηλεκτρική αντίσταση ώστε να τίθεται σε λειτουργία με ηλεκτρική ενέργεια όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος.

mafou.gr - Ηλιακός Θερμοσίφωνας Premium Pyramis

Τα τελευταία χρόνια, στις σύγχρονες κατοικίες προκρίνεται η λύση του ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής απόδοσης με σκοπό να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Με την κατάλληλη τοποθέτηση των σωληνώσεων ώστε να συνδέεται η συσκευή από την ταράτσα με το λεβητοστάσιο, επιτυγχάνεται η θέρμανση του νερού, όταν ανάβει το καλοριφέρ.

Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα, σε κάθε περίπτωση, επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και σύντομα πραγματοποιείται η απόσβεση της αγοράς αφου επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους για τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας. Επίσης είναι οικολογικός καθώς με τη χρήση του μειώνεται η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σε μια χώρα με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, η χρήση του συνεχώς αυξάνεται και σύντομα πρόκειται να «αγκαλιαστεί» από ακόμα περισσότερους καταναλωτές.