Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή προβλήματα με τα υδραυλικά όπως διαρροές στο μπάνιο, μπαταρίες μπάνιου που στάζουν, υδραυλικά είδη που έχουν σκουριάσει. Μερικά έχουν χρειαστεί την επέμβαση των ειδικών άλλα, ίσως, να τα έχουμε κάνει μόνοι μας. Παρακάτω θα βρείτε έναν μίνι οδηγό για το πως μπορείτε να διορθώσετε απλά προβλήματα με τα υδραυλικά μόνοι σας.

1. Χαμηλή πίεση νερού

 

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πίεση του νερού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι κοιτάξετε αν τα φίλτρα της μπαταρίας σας έχουν πιάσει άλατα ή χώματα και να ελέγξετε αν οι δύο παροχές, του κρύου και του ζεστού νερού επηρεάζονται και πόσο. Αν είναι και οι δύο παροχές, πιθανότατα έχετε κάποιο πρόβλημα  με εναποθέσεις  αλάτων που φράσουν τις σωλήνες. Για να καθαρίσετε τα φίλτρα μπαταρίας θα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσετε και να τα καθαρίσετε ή να τα αντικαταστήσετε και στη συνέχεια να την τοποθετήσετε  πίσω στη θέση της. Τα φίλτρα ξεβιδώνουν πολύ εύκολα και η αντικατάσταση είναι πολύ απλή.  Για το πρόβλημα με τις εναποθέσεις πρέπει να απευθυνθείτε σε υδραυλικό.

 

2. Αργή αποστράγγιση της μπανιέρας

 Αυτό είναι ένα κλασσικό πρόβλημα και κάτι που λύνετε σχετικά εύκολα αφού προκαλείται συνήθως από μαλλιά στο σχαράκι της βαλβίδας ή πιο μέσα στη σωλήνα. Μπορείτε να απομακρύνετε εύκολα τα μαλλιά χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως μια πένσα. Αν αυτό δεν βοηθήσει μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο αποφρακτικό χημικό ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Τελευταία λύση είναι το σύρμα απόφραξης που θα απομακρύνει τα πιο σκληρά συσσωματώματα. Λογικά δεν πρέπει να έχετε πρόβλημα να το κάνετε μόνοι σας.

 

3. Αργή αποστράγγιση νεροχύτη

Τα ίδια ισχύουν και για τους νεροχύτες αλλά εδώ έχουμε και ένα τέταρτο στάδιο. Αν όλα αποτύχουν μπορείτε με τα κατάλληλα εργαλεία να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε το σιφώνι του νεροχύτη . Δεν είναι πολύ εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο. Φροντίστε εκεί που θα αγοράσετε υλικά και εργαλεία να σας ενημερώσουμε για το πως θα στεγανοποιήσετε το σιφώνι. Σημαντικό είναι επίσης να πάρετε ακριβώς την ίδια διάσταση σιφωνιού που είχατε για να μη χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές.

 

4. Διαρροή στην τουαλέτα

Η τουαλέτα μπορεί να παρουσιάσει διαρροές σε διαφορετικά σημεία αλλά τα πιο κοινά είναι η επαφή του εμβόλου με το άνοιγμα που έχει η δεξαμενή στο καζανάκι και η επαφή που έχει  η δεξαμενή με τη λεκάνη. Συνήθως οι μηχανισμοί δεν επιδιορθώνονται αλλά αντικαθίστανται.

Η τοποθέτηση τους μάλιστα είναι σχετικά εύκολη. Για την επαφή της δεξαμενής με τη λεκάνη χρειάζονται πιο σύνθετες ενέργειες και καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε πάντως, πρέπει να κλείσετε τις παροχές νερού, να αδειάσετε το καζανάκι,  να το αποσυναρμολογήσετε τη δεξαμενή, να απομακρύνετε την παλιά σιλικόνη, να τα σκουπίσετε καλά και να τα ξαναβάλετε στη θέση τους με νέα σιλικόνη. Τα άσχημα νέα είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μια μέρα για να στεγνώσει το υλικό και αν δεν έχει γίνει σωστά να το ξανακάνετε. Οπότε, απευθυνθείτε καλύτερα σε κάποιον υδραυλικό.

 

Άλλα προβλήματα στα οποία μπορείτε να δώσετε λύσεις είναι:

  • Φραγμένες αποχετεύσεις στο μπαλκόνι και αλλού
  • Σπασμένοι σωλήνες και αγωγοί (αν και είναι δύσκολη η τοποθέτηση καινούριων)
  • Φραγμένες τουαλέτες
  • Μπαταρίες μπάνιου που στάζουν ή δεν αναμειγνύουν καλά το ζεστό με το κρύο

 

5. Αντικατάσταση μπαταρίας μπάνιου

Οι βρύσες γενικότερα είναι εύκολο να αντικατασταθούν αλλά χρειάζεται επίμονη και προσεκτική δουλειά. Αφού κλείσετε την παροχή του νερού, ξεβιδώνεται με ρυθμιζόμενο κλειδί τα δύο μεγάλα παξιμάδια και τοποθετείτε την νέα μπαταρία στη θέση της παλιά. Στεγανοποιείτε με τεφλόν, βιδώνετε και είστε έτοιμοι. Ελέγξτε για διαρροές.