Θα θέλατε να ανακαινίσετε τα υδραυλικά του σπιτιού σας ή από επιτακτική ανάγκη οδηγηθήκατε να τα επισκευάσετε;

Αν υπήρχε κάποια διαρροή στα υδραυλικά του σπιτιού σας , σίγουρα θα υποχρεωθήκατε να τα  επιλύσετε με τη βοήθεια κάποιου υδραυλικού.

Διαρρέω-διαρροή ορίζεται ως το γεγονός ότι βρίσκω διέξοδο από έναν κλειστό χώρο και διασκορπίζομαι βαθμηδόν στην ατμόσφαιρα είτε πρόκειται για αέρια είτε για υγρά. Μπορεί  κάλλιστα αυτό να παρατηρηθεί σε κάθε εγκατάσταση εντός οικίας όπως:

  • Σε μπαταρίες κουζίνας:  διαπιστώσατε ότι τρέχει ο νεροχύτης σας και στη συνέχεια δεν μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα σας
  • Σε θερμοσίφωνες: διαπιστώσατε ότι δεν λειτουργεί ο θερμοσίφωνας σας και δεν ρυθμίζεται για ζεστό νερό ή κάποια διαρροή
  • Σε καζανάκια: διαπιστώσατε ότι η λεκάνη της τουαλέτας σας δε συγκοινωνεί σωστά με το καζανάκι σας και έχει διαρροή
  • Σε σωληνώσεις: διαπιστώσατε ότι υπάρχει διαρροή στις σωληνώσεις των υδραυλικών του σπιτιού σας

Οι διαρροές που συναντάμε συνηθέστερα οφείλονται σε:

1. Διαρροή από το δίκτυο ύδρευσης. Για να δούμε ότι έχουμε διαρροή από το δίκτυο ύδρευσης κλείνουμε όλες τις βρύσες του σπιτιού μας και πηγαίνουμε με τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ανά χείρας στον μετρητή της ΕΥΔΑΠ στο πεζοδρόμιο. Ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι και αν ο μετρητής γυρίζει τότε έχουμε διαρροή και φωνάζουμε υδραυλικό.


2. Διαρροή από το δίκτυο καλοριφέρ. Αν είναι χειμώνας ανάβουμε το καλοριφέρ. Αν το νερό που διαρρέει είναι ζεστό τότε έχουμε διαρροή στο δίκτυο σωληνώσεων του καλοριφέρ και φωνάζουμε επειγόντως υδραυλικό. Υπάρχει και η περίπτωση να έχει τρυπήσει το δίκτυο σωληνώσεων του ζεστού νερού χρήσης , αλλά θα πρέπει να έχει τρυπήσει και το boiler για να έχουμε τέτοιου είδους διαρροή.

3. Διαρροή από αποχέτευση ακαθάρτων. Μυρίζει άσχημα και δεν έχει διαρκή ροή. Η διαρροή σε αποχέτευση ακαθάρτων μπορεί να οδηγήσει σε ανακατασκευή του λουτρού. Διαρροές σε δίκτυα ακαθάρτων συμβαίνουν ιδίως σε λουτρά με σωλήνες από μολύβι.

4. Διαρροή από δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων. Θα την παρατηρήσουμε μόνον όταν βρέχει. Το συνηθέστερο είναι να υπάρχει διαρροή στο «ποτηράκι». Δηλαδή εκεί που αρχίζει η υδρορροή, ή στις γωνιές.

 

 

Οι διαρροές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, διότι μπορεί να μας πλημμυρίσει το σπίτι μας , ή και του από κάτω διαμερίσματος, να μας φουσκώσουν τα πατώματα, να μας αποξηλωθούν τα πλακάκια, να μας κιτρινίσουν τα μάρμαρα καθώς και να μας προκληθούν βραχυκυκλώματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού μας. 

Αλλά πώς επισκευάζουμε τις διαρροές του σπιτιού;

  • Όταν πρόκειται για διαρροή του νεροχύτη, προβαίνουμε στην αντικατάσταση σε μπαταρίες κουζίνας , στο κατάλληλο είδος που αρμόζει στην κουζίνα μας.
  • Όταν πρόκειται για διαρροή του θερμοσίφωνα, εξαρτάται τη διαρροή. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να χρειαστεί να αλλάξετε την βαλβίδα του θερμοσίφωνα.
  • Όταν πρόκειται για διαρροή στη λεκάνη σας, αντικαθιστάται ο μηχανσμός από τα καζανάκια. Ο τεχνικός που θα εντοπίσει τη λύση στο μπάνιο σας, θα σας συμβουλέψει την αλλαγή των σπιράλ συνδέσεως ή την αντικατάσταση των γωνιακών διακοπτών.

Τέλος, υπό την σωστή καθοδήγηση του τεχνικού, θα εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα και θα απαλλαχτούμε από τις διαρροές και τις επιπτώσεις τους στο σπίτι και στην υγεία μας κατ’ επέκταση.