Απλές συμβουλές από έναν υδραυλικό

            Οι υδραυλικοί είναι αυτή η κατηγορία των τεχνικών που χρειάζεται συχνά το κάθε διαμέρισμα και η κάθε πολυκατοικία. Τα είδη υγιεινής, τα είδη κουζίνας, τα είδη μπάνιου και οι σωλήνες προκαλούν πολλές φορές μικροπροβληματάκια, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκληθούν μεγάλες ζημιές και να χρειαστούν μεγάλα μερεμέτια και ακόμη μεγαλύτερα έξοδα.

            Οι υδραυλικοί είναι, λοιπόν, απαραίτητοι για ένα πλήθος εργασιών, ζητημάτων και επιδιορθώσεων προβλημάτων. Αυτά μπορεί να είναι από απλές διαρροές μέχρι και καινούργιες κατασκευές και πλήρεις ανακαινίσεις. Στις δύσκολες βέβαια οικονομικές εποχές που διανύουμε, όλοι μας λίγο πολύ προσπαθούμε να γίνουμε υδραυλικοί και να λύσουμε τυχόν μικροβλάβες, με σκοπό να γλυτώσουμε κάποια χρήματα αλλά και χρόνο (εδώ φυσικά θα συμφωνήσει όποιος έχει προσπαθήσει να βρει εκτάκτως υδραυλικό και κανείς από τους γνωστούς δεν είναι διαθέσιμος).

            Η αλήθεια είναι ότι για κάποια προβλήματα μικρής εμβέλειας (όπως η επιδιόρθωση μιας βρύσης ή η διαρροή σε ένα τηλέφωνο μπάνιου) δε χρειάζεται στην πραγματικότητα υδραυλικός. Ο καθένας με λίγο επιδέξια χέρια μπορεί να τα καταφέρει ικανοποιητικά και μόνος του. Εμείς, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς και μάθαμε τα μυστικά τους για να τους κρατήσετε μακριά για όσο το δυνατόν περισσότερο. 

  • Αποφύγετε να σφίγγετε πολύ και έντονα τις βρύσες σας στο μπάνιο και στο νιπτήρα. Ασκώντας μεγάλη πίεση στις μπαταρίες του μπάνιου σας μπορεί να γλυτώνετε τη διαρροή, όχι όμως και τη φθορά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα λαστιχάκια στο εσωτερικό τους φθείρονται και αχρηστεύονται πιο εύκολα και γρήγορα.
  • Τα φίλτρα που χρησιμοποιείτε στις μπαταρίες της κουζίνας σας μαζεύουν άλατα λόγω της ποιότητας του νερού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μπορείτε να καθαρίζετε τα φίλτρα από τα συσσωρευμένα άλατα, αφήνοντάς τα λίγες ώρες στο ξύδι. Το ξύδι έχει τη μαγική δύναμη να διαλύει τα άλατα, απολυμαίνοντας παράλληλα κάθε επιφάνεια.
  • Τα είδη του μπάνιου και τα είδη της κουζίνας σας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Καλό θα ήταν να μην τα καθαρίζετε με καυστικά προϊόντα, αλλά με ειδικά «μαλακά» απορρυπαντικά, τα οποία δεν τα φθείρουν και δεν τα διαβρώνουν. Τα καυστικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μη ορατά που εγκυμονούν μεγαλύτερα μερεμέτια (πχ μη ορατή διαρροή που μπορεί να προκαλέσει υγρασία).
  • Οι σωλήνες του νεροχύτη -κυρίως- και του νιπτήρα σας μαζεύουν και συσσωρεύουν λίπη όχι μόνο από όσα μπορεί να πέφτουν μέσα λόγω απροσεξίας αλλά και από τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλό θα ήταν να ρίχνετε μια κατσαρόλα βραστό νερό για να διαλύονται τα λίπη και να αποφύγετε τυχόν βούλωμα που μπορεί να πλημυρίσει το σπίτι σας. Βασική συμβουλή των ειδικών είναι επίσης να μην πετάτε τα λίπη από τις κατσαρόλες και τα ταψιά στο νεροχύτη σας. Σε πολλές περιπτώσεις (πχ στις περιπτώσεις που μαγειρεύετε αρνί) δε θα γλυτώσετε ακόμη και το άμεσο βούλωμα. Μαζέψτε τα και πετάξτε τα στα σκουπίδια ή διαλύστε τα με αρκετό ζεστό νερό πριν καταλήξουν στους σωλήνες σας.
  • Επιλέξτε ειδικά αποφρακτικά για τις σωληνώσεις σας και το σωστό καθαρισμό αυτών. Η πλειοψηφία επιλέγει λανθασμένα και καταστροφικά καυστικά υγρά που διαβρώνουν και μπορεί να τρυπήσουν τους σωλήνες σας. Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό με το μάτι και μακροπρόθεσμα θα έχετε μεγάλο πρόβλημα.