Η κουζίνα αποτελεί έναν πολύ βασικό λειτουργικό χώρο για ολόκληρη την κατοικία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για το χώρο παρασκευής του καθημερινού φαγητού, αλλά και το μέρος στο οποίο η νοικοκυρά περνά ένα πολύ μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο, της καθημερινότητάς της. Οπότε αυτός ο χώρος πρέπει να είναι όχι μόνο πρακτικός, αλλά και ευχάριστος.

Η σύγχρονη κατασκευαστική πρακτική

Επίσης με τη σύγχρονη κατασκευασική τεχνοτροπία έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας της σύγχρονης κουζίνας, ως προς τη θέση της στη χωροταξία και τη διαρρύθμιση στη σύγχρονη κατοικία. Συχνά τη συναντάμε ως ενιαίο χώρο με το σαλόνι και την τραπεζαρία σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή κουζίνα, που ήταν ένας ανεξάρτητος χώρος στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και στον τομέα της διακόσμησης, αφού επικοινωνεί με τους χώρους υποδοχής και «φιλοξενίας» των καλεσμένων.  

Ενιαίος χώρος - Σαλόνι με κουζίνα

Στο πρακτικό λειτουργικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο η ορθή τοποθέτηση των ντουλαπιών και των αξεσουάρ της κουζίνας. Αυτό έχει να κάνει με τους ωφέλιμους αποθηκευτικούς χώρους, τον πάγκο παρασκευής του φαγητού, καθώς και με τον απορροφητήρα, που μπορεί να είναι λευκός ή ανοξείδωτος με καμινάδα INOX, αλλά και με το νεροχύτη που επίσης είθισται να είναι ανοξείδωτη κατασκευή.

Η ορθή τοποθέτηση της μπαταρίας της κουζίνας

Φαίνεται ως κάτι απλό, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο που θα τοποθετηθεί η μπαταρία κουζίνας, ώστε να είναι λειτουργική και εύχρηστη. Αυτό έγκειται στην ανάλογη πρόβλεψη, ώστε η κάνουλα ή το ρουξούνι να μην εμποδίζουν το εύκολο και διάπλατο άνοιγμα του παραθύρου, ή άλλης πόρτας της ντουλάπας της κουζίνας. Επίσης πρέπει να υπάρχει η φροντίδα να είναι ομαλή η σύνδεση του σιφωνιού με την αποχέτευση, για να μη δημιουργούνται προβλήματα από την υγρασία. Πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή για τοποθέτηση και άλλων ωφέλιμων στοιχείων, συνδεδεμένων με τις μπαταρίες βρύσης.

Φίλτρα νερού

Μια καινούργια τάση, που σιγά σιγά αναφαίνεται στα σύγχρονα νοικοκυριά είναι τα φίλτρα νερού. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια καχυποψία, δίκαιη ή όχι, ότι μέσα από τους σωλήνες ροής του πόσιμου νερού διαπερνούν και διάφορα σωματίδια, λόγω της κακής συντήρησης των αγωγών ύδρευσης, κυρίως στις μμεγαλουπόλεις.  Η τοποθέτηση φίλτρου νερού συγκρατεί αυτά, καθώς και άλλες πιθανές ουσίες όπως μέταλλα, βακτηρίδια, διάφορα παράσιτα και χλώριο, βελτιώνοντας παράλληλα τη γέυση και την οσμή του πόσιμου νερού. Τοποθετείται κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας και δε χρειάζεται ηλεκτρικό ρέυμα για να λειτουργήσει.

Φίλτρα Νερού

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και τις πρακτικές κατασκευής και λειτουργικότητας της κατοικίας. Η πρακτική της minimal κατασκευαστικής λογικής, με τα μοντέρνα μοτίβα και την εκμετάλλευση όλων των χώρων του σπιτιού, έχει αλλάξει και τις διαστάσεις των διαμερισμάτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης της φιλοσοφίας της διαρρύθμισης και της διακόσμησης.

Πλέον επιβάλλεται το πρακτικό μετά του ωφελίμου να συνδυάζονται αρμονικά. Φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες αν δεν προσεχθούν από την αρχή της διαδικασίας τοποθέτησης των πραγμάτων, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα στις εργασίες στο χώρο της κουζίνας.